Det är lätt hänt, och tyvärr även väldigt vanligt, att man installerar WordPress, teman och plugins för att bygga en webbplats och sedan mer eller mindre glömmer bort vad man har installerat. Det är en riktigt dålig idé! Allt som installeras behöver underhållas. Märker man att det inte längre kommer uppdateringar till ett tema eller en plugin bör man avinstallera den och leta efter en ersättare. I denna artikel förklarar vi varför!
I denna artikel använder vi WordPress som exempel eftersom det är det vanligaste publiceringsverktyget. Det är dock viktigt att notera att artikelns innehåll egentligen gäller alla publiceringsverktyg och även annan programvara som installeras.
1. Säkerhet
WordPress, teman och plugins är attraktiva mål för angripare. Som en tumregel kan man säga att ju populärare ett visst publiceringsverktyg är, desto intressantare blir det för angripare.
Föråldrade versioner av WordPress, teman och plugins innehåller ofta olika former av säkerhetshål som kan användas av angripare. I princip varje uppdatering täpper till ett antal olika säkerhetshål.
Genom att hålla Wordpress, teman och plugins uppdaterade håller du din webplats så säker som det går!
2. Kompabilitet
WordPress, teman och plugins måste fungera tillsammans och de måste även fungera i den servermiljö som de används i. Uppstår inkompabilitet mellan några komponenter leder det till webbplatskracher, visningsfel och liknande.
Genom att hålla Wordpress, teman och plugins uppdaterade säkerställer du att de fortsätter fungera med varandra och att de dessutom fungerar i samband med att vi gör uppdateringar i servermiljön.
3. Nya funktioner
Som en bonus får du även tillgång till de nya funktioner som införs i WordPress, teman och plugins när du håller alla komponenter uppdaterade.
Denna artikel syftar främst till att informera om varför det är viktigt att hålla installerad mjukvara uppdaterad och vad det kan få för konsekvenser om man inte gör detta. I sammanhanget vill vi dock även påminna om att det, enligt gällade villkor, är varje kunds ansvar att löpande installera säkerhets- och funktionsuppdateringar, avinstallera programvara som inte används eller inte längre underhålls etc.