• Sök domän

  • Loading
  • Stäng

Hur fungerar spamfiltret på webbhotellet?

Alla våra webbhotellkunder omfattas som standard av vårt spam- och virusskydd. Meddelanden som innehåller virus raderas i sin helhet. All e-post som är virusfri går vidare till en spamanalys (tänk dock på att inget virusfilter är felfritt).

RBL - en första kontroll

Innan inkommande e-post tas emot matchas avsändande dator mot ett antal s.k. RBL-listor (Realtime Blacklist). Detta är helt enkelt listor på kända spamservrar (eller servrar tillhörande företag och leverantörer som medger att spammare använder deras servrar och nät, t.ex. vissa internetleverantörer). Om avsändande server finns med på dessa listor kommer inte meddelandet att tas emot. Listorna uppdateras flera gånger per dygn och är således alltid aktuella. Tanken med dessa listor är helt enkelt att se till att sålla bort de oseriösa Internetleverantörerna från nätet genom att blockera de som inte ingriper om deras användare skickar spam.

Spamassassin - en andra kontroll

Den e-post som faktiskt tas emot passerar därefter genom ett spamfilter som analyserar e-posten utifrån ett antal kriterier. Meddelandet får plus- eller minuspoäng enligt en viktad skala beroende på om det visar tecken på att vara spam eller legitim e-post. I idealfallet har ett legitimt meddelande minuspoäng.

När analysen är klar sammanställs poängen och beroende på hur många poäng meddelandet fått, sker olika åtgärder.

Du kan själv ställa in vilka gränsvärden som skall gälla för just din domän, hur e-post som får höga poäng skall hanteras etc via Mina tjänster.

Om du upplever att vårt spamfilter är för restriktivt för din verksamhet, kontakta oss så informerar vi om vilka alternativ som finns. För vissa kunder som har mycket kommunikation med länder som t.ex. Ryssland, Kina m.m. (kända spamländer) kan spamfiltret vara ett hinder.



Alla priser angivna exklusive moms.