• Sök domän

  • Loading
  • Stäng

Mitt e-postkonto har använts för att skicka spam. Hur går det till?

Om du får meddelande från oss om att ditt e-postkonto har använts för att skicka spam (eller om du själv upptäcker det) är det viktigt att du reder ut hur det har gått till. Annars är risken stor att det händer igen.

Observera!
I denna artikel talar vi om spam som faktiskt skickats från ditt e-postkonto, inte spam som skickats med din adress som fejkad avsändare.

Om ditt e-postkonto använts för att skicka spam beror det på att någon har tillgång till dina inloggningsuppgifter (som du själv valt då du skapade e-postkontot). Den uppenbara lösningen är därför att byta lösenord på ditt e-postkonto, vilket du lätt själv gör via Mina tjänster där du väljer "Mina Webbhotell" och trycker på "Administrera" och där ändrar du sedan ditt lösenord till ditt e-postkonto. Du måste byta lösenordet i Mina tjänster/Dina webbhotell och därefter på alla enheter där du använder ditt e-postkonto (dator, telefon, surfplatta osv).

En vanlig fråga är hur något lyckats få tag i ditt lösenord och vi går därför igenom de vanligaste orsakerna här.

1. Du har en kapad router hemma
Många routertillverkare har eller har haft sårbarheter i routerns mjukvara som gör att denna kan tas över av en angripare. När det väl skett kan angriparen göra en mängd olika saker, såsom stjäla dina inloggningsuppgifter, styra om din internettrafik, visa reklam o.s.v. Har du inte aktiverat kryptering i dina e-postinställningar kommer angriparen över dina inloggningsuppgifter hur lätt som helst. Om du råkat ut för detta bör du byta lösenordet och se till att aldrig använda det nya lösenordet okrypterat (tänk på att aktivera kryptering på alla enheter där du använder din e-post). Självklart bör du även lösa själva grundproblemet - routern - genom att uppdatera mjukvaran i routern eller helt enkelt byta ut den.

2. Du har använt din e-post okrypterat på okänt wifi
När du ansluter till ett okänt wifi vet du egentligen aldrig vem som avlyssnar din trafik och du bör generellt vara mycket restriktiv med vad du använder denna typen av nät till. Använder du ofta din e-post okrypterad i okända wifi-nät är risken stor att dina inloggningsuppgifter förr eller senare läcker ut. Om du råkat ut för detta bör du byta lösenordet och se till att aldrig använda det nya lösenordet okrypterat (tänk på att aktivera kryptering på alla enheter där du använder din e-post).

3. Du har valt ett dåligt lösenord
S.k. bruteforce - där någon helt enkelt försöker logga in med din e-postadress och gissa sig till lösenordet - förekommer frekvent. Tänk därför på att alltid välja ett bra lösenord, inget ord som förekommer i ordlistor på något språk, ingen koppling till e-postadress, ditt namn etc. Ett bra lösenord ska gärna innehåller små tecken, stora tecken, siffror och något specialtecken. Om du vet med dig att du har ett dåligt lösenord bör du byta det omgående!

4. Du har en trojan/keylogger i din dator
Du kan ha en trojan eller en keylogger i din dator och inloggningsuppgifterna kan då läcka ut den vägen (antingen kan trojaner ”plocka ut” lösenordet om du sparat det i ditt e-postprogram eller så kan keyloggern ”sniffa upp” lösenordet när du t.ex. loggar in i webmailen eller gör inställningar i ditt e-postprogram. Om du råkat ut för detta bör du byta lösenordet, men du måste sedan se till att bli av med trojanen/keyloggern från datorn innan du använder det nya lösenordet (annars är risken stor att även det nya lösenordet läcker ut).

Tänk på att det kan finnas andra sätt som dina inloggningsuppgifter läcker ut, men ovanstående är de som vi stöter på mest frekvent.



Alla priser angivna exklusive moms.